Raadsleden maken kennis met Samen Gezond Bodegraven

18 april 2023

Enthousiaste raadsleden van ChristenUnie, PvdA, BB-R, D66, VVD en de SGP maakten donderdag 13 april kennis met Samen Gezond Bodegraven. In het Medisch Centrum Bodegraven informeerden zorgverleners de politici over het belang van lokale samenwerking en gaven ze daarvan voorbeelden uit de praktijk.

Samen Gezond Bodegraven werkt al samen met ambtenaren en de wethouder van de gemeente, maar wilde ook leden van de gemeenteraad informeren over het wijksamenwerkingsverband (WSV) voor zorg en welzijn.

Belangrijk voor de gemeente

Voorzitter Martijn Daniels opende de bijeenkomst en vertelde over het initiatief dat in 2022 begon bij huisartsen, fysiotherapeuten en de zorgverzekeraar. Het doel van Samen Gezond Bodegraven is onder andere dat inwoners in Bodegraven efficiënte, kwalitatief goede en laagdrempelige zorg ontvangen. Dit deelt het WSV met de gemeente. “Het is belangrijk voor de gemeente in de zin van de inwoners en voor de gemeente als je het hebt over de overheid”, aldus Daniels.


Een mooi voorbeeld van hoe er wordt samengewerkt is de website van Samen Gezond Bodegraven. Die werkt als een ‘sociale kaart’ waarop zorgorganisaties en gemeentelijk gefinancierde welzijnsorganisaties te vinden zijn.

Wens om samen op te trekken

Fysiotherapeut Erik Lette, ook bestuurslid van Samen Gezond Bodegraven, werkt al een lange periode in Bodegraven, zo vertelde hij. “Maar door het WSV heb ik het afgelopen jaar veel meer kennis van de omgeving en van andere organisaties opgedaan dan in de tien jaar daarvoor.” Dit sterkt hem in zijn wens om samen op te trekken met andere zorgverleners om de kwaliteit van leven van patiënten te verhogen.

Concrete voorbeelden van samenwerking tussen de gemeente en zorgverleners werden ook besproken door Petra van den Berg (Sociaal Team) en Onno Kastelein (POH-GGZ). Uit deze voorbeelden bleek dat er door samenwerking minder zorg nodig was dan op voorhand te verwachten viel.

Geen plek voor nieuwe patiënten

De bijeenkomst werd afgesloten met een discussie en uitwisseling van ideeën. Mogelijk kan er in de toekomst gezamenlijk aandacht worden besteed aan bijvoorbeeld kinderen met overgewicht, zo klonk het. Na een rondleiding door het Medisch Centrum Bodegraven was de avond ten einde. Maar niet voordat Martijn Daniels waarschuwde dat momenteel alle huisartsenpraktijken gesloten zijn voor nieuwe patiënten. De huisartsen zouden graag zien dat een nieuwe huisarts zich kan vestigen in het dorp, maar hier is momenteel geen plek voor. Daniels: “We hopen als samenwerkingsverband dat de gemeenteraad hier een rol in kan spelen.”


Lees ook:

Martijn Daniels: 'Samenwerken is het leukste dat er is'

Raadsleden maken kennis met Samen Gezond Bodegraven