Martijn Daniels: ‘Samenwerken is het leukste wat er is’

27 maart 2023Martijn Daniels is behalve huisarts in Bodegraven ook voorzitter van Samen Gezond Bodegraven. Dit samenwerkingsverband van zorg- en hulpverleners bestaat pas ruim een jaar, maar timmert hard aan de weg om professionals te ondersteunen en goede zorg bereikbaar te maken voor de inwoners van Bodegraven. “We zijn er graag voor iedereen.”

Daniels is sinds 2008 huisarts in Bodegraven. De variatie in het werk, de band met patiënten en de samenwerking met collega’s in de huisartsenpraktijk maakt het vak van huisarts mooi, vindt hij. “Samenwerken met zorgverleners, ook vanuit andere disciplines, is het leukste wat er is.”

De realisatie van het Medisch Centrum Bodegraven in 2017 gaf een flinke boost aan die samenwerking, vertelt Daniels. “We groeiden destijds uit ons jasje als huisartsenpraktijk en wilden het liefst met meerdere zorgverleners naar een nieuw pand. Dat idee sloeg aan, want veel organisaties hadden wel oren naar een breed medisch centrum.” Nu, inmiddels zes jaar later, constateert Daniels dat het een goede keuze was. “In het medisch centrum ben je zichtbaar voor elkaar en loop je makkelijk even binnen bij een collega, zoals een apotheker, fysiotherapeut of een specialist van het Groene Hart Ziekenhuis. Dat werkt erg prettig. Als we bijvoorbeeld twijfelen om iemand door te verwijzen, kunnen we snel schakelen en komen we samen tot een betere conclusie voor de patiënt.”

Samen Gezond Bodegraven

Daniels zoekt niet alleen samenwerking binnen het Medisch Centrum Bodegraven, maar ook in groter verband als voorzitter van Samen Gezond Bodegraven. “Vanuit de wens om zo goed mogelijk samen te werken, kregen we enkele jaren geleden van de zorgverzekeraar de mogelijkheid om een wijksamenwerkingsverband op te zetten”, licht Daniels toe. “Samen met een aantal collega’s heb ik daar het voortouw in genomen. We peilden of er in Bodegraven behoefte was aan zo’n organisatie, zochten bestuursleden vanuit verschillende zorgdisciplines en zijn toen gaan bouwen.”

Samen Gezond Bodegraven ging op 1 januari 2022 officieel van start, met Daniels als voorzitter. “Dat kwam zo uit, maar ik vind het wel een heel leuke functie. Het is erg leuk om samen met het bestuur en het team iets te bouwen, te netwerken, een luisterend oor te zijn voor zorgverleners en als wijksamenwerkingsverband in te spelen op wat er leeft in het dorp.”

Eén van de aandachtspunten van Samen Gezond Bodegraven is de gezondheid van kinderen en jongeren. Daniels: “Als zij een goede start maken met hun leefstijl, hebben ze daar de rest van hun leven voordeel van.” In het verlengde daarvan is Positieve Gezondheid een ander speerpunt van het wijksamenwerkingsverband. Bij Positieve Gezondheid ligt het accent niet op ziekte maar op mensen zelf, op hun veerkracht en wat hun leven betekenisvol maakt. Daniels: “We willen inwoners handvatten geven waardoor ze inzicht krijgen in hun gezondheid en daarmee aan de slag kunnen gaan.”

Voor alle zorg- en hulpverleners

Bijzonder aan Samen Gezond Bodegraven is dat het zich op alle zorg- en hulpverleners in Bodegraven richt, waar veel wijksamenwerkingsverbanden zich beperken tot samenwerking tussen enkele zorgdisciplines. Daniels: “Alle professionals in zorg en welzijn zien in de praktijk hoe het met iemand gaat. Een tandarts signaleert bijvoorbeeld dat een patiënt zich niet goed voelt of de rekening niet kan betalen. Is er wellicht sprake van sociale problematiek of schulden? Dat kunnen we dan afstemmen met elkaar. Of neem de thuiszorg, die is ongelooflijk belangrijk. Als het met een patiënt in de thuissituatie niet goed gaat, kan de thuiszorgmedewerker via een app de status doorgeven en kan ik als huisarts even langsgaan om te kijken wat er aan de hand is.”

De voorzitter van Samen Gezond Bodegraven vindt het ook belangrijk om goede contacten te onderhouden met andere organisaties, zoals de gemeente, zorgverzekeraars en zorgorganisaties. Daniels noemt een voorbeeld van wat samenwerking kan opleveren voor de gezondheidszorg in Bodegraven. “Met de gemeente werken we aan het combineren van zorg vanuit de zorgverzekeringswet en zorg die vanuit de gemeente wordt georganiseerd. Dat zijn twee verschillende geldstromen, dus dan is het altijd best spannend wie wat betaalt. Maar we vinden nu een modus om hier, in het belang van de inwoners, samen in op te trekken.”

Overzicht van professionals in zorg en welzijn

De belangrijkste rol van Samen Gezond Bodegraven is om zorgverleners te ondersteunen en sturend te zijn richting zo goed mogelijke zorg voor de inwoners, aldus Daniels. “De meeste zorgverleners in Bodegraven weten van het bestaan van Samen Gezond Bodegraven af, maar ik weet zeker dat we ons wijksamenwerkingsverband de komende jaren verder kunnen uitbouwen.”

Voor inwoners wil het wijksamenwerkingsverband vooral makkelijk vindbaar en bereikbaar zijn. Daniels: “Op onze website staat per thema een overzicht van betrouwbare professionals. Ik hoop dat mensen naar onze website gaan als ze een gezondheidsprobleem hebben, zich niet gelukkig voelen et cetera om snel de hulp te vinden die ze nodig hebben. Wij zijn er graag voor iedereen in Bodegraven.”


Foto: Wendy van Bree Fotografie

Martijn Daniels: ‘Samenwerken is het leukste wat er is’