Goed nieuws bij deze artsen is weer plek!

30 oktober 2023

Goed nieuws voor de 1500 patiënten van voormalig huisarts Van Dobben. De huisartsen van het Medisch Centrum Bodegraven nemen per 1 januari de helft van de patiënten over, huisarts Kitty van den Nieuwendijk de andere helft. Ook nemen beide praktijken vanaf die datum weer nieuwe patiënten aan.

AD.nl J. de Vos 31-10-23


Nadat dokter Van Dobben in juli onverwachts stopte met zijn praktijk en twee mogelijke opvolgers zich terugtrokken, zaten 1500 Bodegravers zonder huisartsenzorg. Ook zaten alle praktijken in het dorp zo vol dat nergens plek was voor nieuwe patiënten en Bodegravers soms al jaren zochten naar een huisarts. Nu is er voor beide groepen een oplossing.

,We openen twee nieuwe praktijken op twee locaties”, vertelt huisarts Martijn Daniels opgelucht. ,,Een van die praktijken komt in het Medisch Centrum Bodegraven. Cathalijne Spaargaren, Martine van Gils en ik gaan die praktijk runnen en we huren een huisarts in. Op termijn willen we nog een huisarts aantrekken. Wij nemen de helft van de patiënten van Van Dobben over en nemen per 1 januari ook weer nieuwe patiënten aan. Ook Kitty van den Nieuwendijk opent samen met twee anderen een nieuwe praktijk. Daar kunnen de andere patiënten van Van Dobben en ook nieuwe patiënten vanaf 1 januari terecht. Het gaat om twee nieuwe praktijken, geen uitbreiding van de huidige praktijken.”

Urgentie
Daniels vervolgt: ,,Deze oplossing is ontstaan uit urgentie. Van Dobben behoorde niet tot onze huisartsengroep, maar wij voelden een verantwoordelijkheid voor deze patiënten. Omdat we voelden we dat we geen huisarts van buitenaf warm zouden krijgen, gaan we het zelf doen. Op deze manier houden we bovendien de meeste controle en kunnen we een toekomstbestendige oplossing voor minstens vijftien jaar bieden”, vertelt Daniels. ,,Het is zeker geen noodoplossing. Ik ben opgelucht en trots op onze huisartsengroep. Wij gaan er voor.”

Wel moet er nog héél veel gebeuren. Daniels: ,,Vandaar dat we pas per 1 januari patiënten kunnen aannemen. Wel is de wachtlijst voor nieuwe patiënten geopend en de aanmeldformulieren stromen al binnen. De patiënten van Van Dobben hoeven niets te doen, wij nemen contact met hen op. Met een goede verdeling van de ruimten en timemanagement, kunnen de patiënten in eerste instantie op de huidige locaties ondergebracht worden. Op termijn gaan we wellicht verbouwen. De gemeente heeft beloofd op alle vlakken mee te werken als een verbouwing nodig is. Deze oplossing is ook in samenspraak met de gemeente en Zorg en Zekerheid ontstaan.”

Opluchting

Wethouder Dirk-Jan Knol bevestigt dat hij de toezegging heeft gedaan dat de gemeente ondersteunt bij het bouwproces. Hij is naar eigen zeggen ‘zeer verheugd over deze oplossing’.

,,Super! Voor onze inwoners is het heel fijn dat iedereen altijd bij de eerstelijns voorzieningen kan aankloppen. Fijn dat er hiermee een eind komt aan de onzekerheid voor vele inwoners. Daarnaast is het een opluchting voor de huidige huisartsen, er valt een druk van hun schouders. Voor nieuwe huisartsen is het prettig dat ze onder de vleugels van ervaren rotten kunnen groeien in het runnen van een eigen praktijk. Een dergelijke organische overgang is waarschijnlijk de beste en meest bestendige oplossing om het huisartsenpeil in onze gemeente op niveau te houden.”

Knol benadrukt dat de gemeente erg blij is met de inzet en de inspanningen van de huisartsengroep in Bodegraven. ,,Alle complimenten aan de huisartsengroep. Ook wil ik de inwoners en ondernemers bedanken die met zeven à acht potentiële locaties kwamen. Die zijn nu niet nodig, want de potentiële huisartsen willen niet terugkomen op hun standpunt, maar het is fantastisch om te zien welke kracht er in de samenleving zit.”


Goed nieuws bij deze artsen is weer plek!