Aandacht voor kinderen met overgewicht

14 december 2023

Vorige week donderdag was de laatste Samenwerkingsbijeenkomst van het jaar van Samen Gezond Bodegraven. Met als thema 'Kinderen met overgewicht' stond deze avond, bij jongerencentrum De Zon, geheel in het teken van onze jonge inwoners.

De avond werd afgetrapt door een oproep van diëtiste Mirjam en fysiotherapeut Patricia om de lijntjes tussen de verschillende zorgdisciplines kort te houden op dit thema. Doordat een kinderpsycholoog recent met pensioen is gegaan, is het onderhouden van contact onderling nóg belangrijker geworden. Ben of ken je een kinderpsycholoog die betrokken zou willen raken in Bodegraven? Neem contact op met ons via wijkmanager@sgbodegraven.nl!

Als hoofdspreker nam Leandra Koetsier (Vrije Universiteit Amsterdam) ons mee in een praktijkgericht verhaal over kinderen met overgewicht, tevens het onderwerp van haar proefschrift. Ze prikkelde het publiek door te vragen welk cijfer wij onszelf zouden geven in het voeren van gesprekken over overgewicht. Iets dat door menig toehoorder als erg lastig werd bevonden, zéker omdat we soms (bewust of onbewust) met vooroordelen te kampen hebben. Ze motiveerde ons bovendien om het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Integraal Zorgakkoord (IZA) verder op te pakken als zorgverleners.

Vervolgens namen Marieke en Ziska van Stichting KernKracht ons mee in het verhaal van De Koolmees, een herstelhuis voor mensen met mentale uitdagingen. Zonder wachttijd, maar met persoonlijke en aandachtvolle begeleiding is De Koolmees voor menig inwoner van Bodegraven een fijne optie om mentaal wat rust te vinden.

De avond werd afgesloten met enthousiaste pitches van Zwementie, BuddyBike en Kids on the Move, voordat we overgingen op een gezellige kerstborrel!

Aandacht voor kinderen met overgewicht