Een huisarts kiezen

De meeste mensen in Nederland hebben een vaste huisarts. In een huisartsenpraktijk kan er één huisarts zijn of meerdere. U bent niet verplicht om u in te schrijven bij een huisarts, maar dit wordt wel aangeraden. Een vaste huisarts kent uw situatie en houdt zicht op veranderingen in uw gezondheid. Bovendien weet u waar u terecht kunt als u gezondheidsproblemen heeft, en kunt u in de avond, nacht of het weekend terecht bij de huisartsenpost als u dringende vragen heeft.


Zelf kiezen

U mag zelf een huisarts kiezen: in Nederland kennen we een vrije artsenkeuze. In de praktijk kan het echter voorkomen dat u niet terecht kunt bij de huisarts van uw keuze. Bijvoorbeeld omdat:


  • Die huisarts geen ruimte heeft voor nieuwe patiënten.
  • U te ver weg woont van die huisarts.
  • U andere ideeën heeft over zorg dan de huisarts. Dit kan bijvoorbeeld spelen bij opvattingen over alternatieve geneeswijzen of over euthanasie.


Hoe vindt u een huisarts?

Op Kiesuwhuisarts.nl staan adressen van huisartsen in uw buurt (indeling op postcode). U kunt ook kijken op zorgkaartnederland.nl. Als het niet lukt om een huisarts te vinden, kunt u uw zorgverzekeraar vragen om te bemiddelen.


Wat kunt u doen als u wordt geweigerd?

Als de huisarts van uw keuze zonder goede reden weigert om u als patiënt in te schrijven, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar of met het Adviespunt Zorgbelang in uw regio. Deze laatste organisatie behartigt de belangen van iedereen die zorg nodig heeft in uw regio.